Dette er bare begynnelsen

Tromsø kunstforening fylte 90 år og jeg ble invitert til å bidra til utstillingen ”Dovenskap, fantasti og fellesskapsfølelse” (juni 2015). Det ble starten på min undersøkelse av bygget, historien om Tromsø kunstforening og alle personene og historiene knyttet til disse. Til utstillingen viste jeg en film som er første del av et prosjekt jeg planlegger å jobbe med over flere år. Filmen består av fire intervjuer, en voiceover og bilder av bygget. Intervjuene er gjort med Dag Solhjell (Tromsø kunstforenings første intendant), Kåre Sørensen (tidligere kultursjef og ansvarlig for stiftelsen etter Idar Ingebrigsten), Marie Fangel (kunsthåndverker som tidligere hadde atelier i kjelleren på huset) og Gerd Stamsø Munch (pensjonert arkeolog som kjenner huset fra den tiden det var Tromsø museum).

Voiceover fra filmen:
Et 121 år gammelt hus, som ble bygget til byens 100 års jubileum. Et hus som ble okkupert og reddet fra riving, men som nå slår sprekker. Dette er historien om spøkelser, hvalskjelett og en fugl med fire bein. Om en kommune som overlot huset til en stiftelse, men som omsorgsfullt pleier parken rundt. Det er historien om en by som nå har eget kunstakademi, men som da kunstforeninga ble stiftet bare hadde to bofaste kunstnere.

Dette er historien om en 90- åring med ansatte, som til alle døgnets tider er både kunstfaglig ekspertise og husets vaktmestere. Det er lik som detter ut av skapet, og to kranglete haner i sekken. Det er historien om museumsdirektøren som ga husnøkkelen til et kunstnerpar, som fikk enorm betydning. Dette er historien om store ideer, skuffelse, dugnadsånd og ubesvarte spørsmål.

Dette er bare begynnelsen, vi sikter mot 100 år.

Skjermbilde 2015-07-03 kl. 11.55.52 Skjermbilde 2015-07-03 kl. 11.56.10 Skjermbilde 2015-07-03 kl. 11.57.09 Skjermbilde 2015-07-03 kl. 11.58.36
Videostills (fra venstre øverst): Dag Solhjell, Marie Fangel, detalj fra Idar Ingebrigtsens atelier, trappeoppgangen på siden av bygget.

Link til 2 min utdrag av 18 min video loop.

Comments are closed.